Stacks Image 167

Hvordan fungerer det?

FRA SOLSTRÅLER TIL STRØM
Solceller er lysfølsomme halvlederdioder som omdanner lys til elektrisk strøm. Teknologien baserer seg på den fotovoltaiske effekten, som oppstår når et materiale, under påvirkning av lys, genererer elektrisk spenning eller strøm. Selv om den franske fysikeren Edmond Becquerel oppdaget den fotovoltaiske effekten allerede i 1839, var det først etter energikrisen på 1970-tallet at utviklingen av solcelleteknologi skjøt fart.

Fra 1992 til 2023 har utbyggingen av solkraft vokst med eksponentiell fart over hele verden. Samtidig har teknologien blitt rimeligere. Kostnaden for solcelleteknologi er redusert med omtrent 90% på ti år.


ULEMPER VED SOLKRAFT
Solkraft har færre ulemper for omgivelsene enn for eksempel vindkraft og vannkraft. Solcellene er lydløse selv om solen skinner og panelene produserer for fullt. I et solkraftverk vil det være noe lyd fra en transformator, men kun fra stedet der transformatoren bli plassert.

Noen lurer på om solpanelene reflekterer lys, men det gjør de i liten grad. Solceller er laget for å absorbere strålingen fra solen, og gir derfor minimal refleksjon. Tegningen ovenfor er kun en forenklet illustrasjon.

Stacks Image 184

Fra søknad til solkraft

EN LANG VEG
Prosessen fra første søknad er sendt til et ferdig solkraftverk produserer strøm er omfattende. For oss er det viktig å ha en åpen og konstruktiv dialog med alle som har interesser i området. Vi snakker med kommunen og reguleringsmyndighetene, og med naboer, miljøorganisasjoner og de som bruker om rådet til tur og friluftsliv.

INVOLVERING
Vi ønsker bred involvering fordi vi vet at for å lykkes må vi alle dra i samme retning. Det er flere muligheter til å si sin mening både i nabomøter og i høringsprosessene. Her har vi skissert en modell som viser viktige hendelser og tidsforløpet for en utbygging.

I løpet av prosessen er det høringsprosesser knyttet til både konsekvensutredningen og konsesjonen (se boks nummer 5 og 9 i modellen nedenfor)

Stacks Image 162

Geisli Energi as

Adresse:
Rådhusgata 1
0151 OSLO

Kontakt oss:
E-post: torbjorn.ellingsen@allstad.no
Telefon (Allstad): 23 08 15 00 (09-13)

Organisasjonsnummer:
932 584 778